NyitĂłlap
HĂ­rek
Templomunk
Pasztorális terv
Közösségeink
Imák
Ügyintézés
ArchĂ­vum
Hitoktatás
PowerPoint gyűjtemény
Prédikációk

A szentmisék rendje

Polgáron

Hétfő, kedd, péntek: 7.30
Csütörtök: 17.00
Szombat: 7.30, 18.00 (téli időszámításkor 17.00)
Vasárnap: 9.30

Filiák

Görbeháza: vasárnap 8:00
Tiszagyulaháza: vasárnap 11.00
Újtikos: vasárnap 13.30

 
Hírek 2005
„Greccio” Polgáron
 
1223-ban Szent Ferenc atyánk engedélyt kért a pápától, hogy egy istálló-barlangban bemutassák az éjféli misét. Egy testvér, aki pap volt misézett, Ferenc pedig prédikált, arról, hogy Isten – alázatos. Először az egyház történelmében, hogy utána minden karácsonykor szemlélhessük, mi történt azon a betlehemi éjszakán.
Polgáron második alkalommal állítottuk fel az Élő Betlehemet. A város karácsonyi készületének immár elmaradhatatlan eseménye ez, amely sok testvérben keltette fel a zarándoklat ősi vágyát; eljönni és megnézni, hogy szemlélhessük azt a nagy titkot, melyet Szent Ferenc látni kívánt.

Tovább...

Mária Légió Polgáron
 
A Római Katolikus Plébánia gyönyörű esemény színhelye volt 2005. december 1-én Polgáron. A közelmúltban megalakult Mária Légió „Mária Szeplőtelen Szíve Praesidium próbaidős tagjai közül 13-an készültek fogadalmat tenni összejövetelükön.
A tagok a három hónapos próbaidő alatt a debreceni légiós testvéreink segítségével és vezetésével sajátították el mindazt, ami a tagság feltétele. A légió célja hogy Mária képmása legyen és Isten dicsőségére minél több emberhez elvigye az örömhírt. Teszi ezt szigorú, katonás rendben, a Szent Szűz szeretetével és vezetése alatt.

Tovább...

…Beszélgettem a fákkal…
ADVENTI NAPOK POLGÁRON

SZENTFÖLD-i KIÁLLÍTÁS
 
A Polgári Római Katolikus Egyházközség és a polgári Ady Endre Művelődési Központ közös rendezésében Vencsellei István – Életműdíjas debreceni fotóművész  - "Szentföld" című kiállítását nyitotta meg  Papp László polgári káplán atya a művelődési központ kiállító termében november 29-én délután 5 órakor.

Tovább...

II. Nemzetközi Kórustalálkozó
 
Ismét híd volt a zene Polgáron. "Laudate Dominum in sanctis eius!"- Dicsérjétek az Urat az ő szentélyében - volt a mottója a II. Nemzetközi Kórusfesztiválnak november 26-án. Az idő borongóssága ellenére szép számmal jöttek el az érdeklődők, akik szeretik az egyházzenét és kíváncsiak voltak az öt hazai és külföldi kórus műsorára. Nagyvárad, Eperjes, Budapest, Nyíregyháza, Debrecen városából érkeztek vendégeink, akik magas színvonalon adták elő repertoárjuk színes darabjait.

Tovább...

Adventi koszorúkészítés
 
2005. november 25-én délután 16 órától a plébánián adventi koszorút készítettünk a gyerekekkel a  családok bevonásával. Az összegyűltekhez csatlakoztak a cserkészek is Rácz Zoltán vezetésével.

Tovább...

2005. november 13-19. Szent Erzsébet hete Polgáron
 
Kalács-misszió, ingyenkonyha egy héten keresztül, állófogadás a Fehér Hollóban, állófogadás az egyházközség munkásainak és Lovas Bál.

Tovább...

"Jobban boldogul kettő, mint egy" (Préd. 4,9) Regionális Cserkészvezetői Konferencia
 
Északkelet Magyarországi Cserkészvezetői Konferenciát rendeztek  november 11-én pénteken 16:00-tól, 12-én vasárnap 14:00-ig a Polgári Római Katolikus Egyházközség Plébániáján.

Erre a találkozóra a régió minden felelős vezetőjét várták, akik a plenáris előadások mellett fórumokon, szekcióüléseken, szakmai műhelymunkában válaszoltak feltett kérdésekre; Honnan jövünk, merre tartunk? Milyen értékei vannak a cserkészprogramnak? Mit jelent a MCSSZ (Magyar Cserkész Szövetség) mint szervezet? Foglalkoznak továbbá a cserkészetben rejlő kommunikáció lehetőségeivel, valamint a támogatásszervezéssel.

Tovább...

Mindenszentek ünnepe
 
Mindenszentek ünnepét idézik vissza a következő oldalon látható fényképek. A képeket Rapcsák Judit készítette. Köszönet érte!

Képek...

…területileg a legnagyobbak közé tartozik…
Zsinati nap Debrecenben
 
A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye területét vizsgálva csak néhány négyzetkilométerrel marad el a legnagyobb, az egri egyházmegye mögött. Népesség szempontjából azonban mi vagyunk a legkisebbek, kb. 250 ezer katolikusnak keresztelt hívő - az összlakosságnak mindössze 25 %-a - él ezen a területen (150 ezer gk., 480 ezer református, 15 ezer evangélikus, és 150 ezer nem tartozik sehová). Az 57 plébánián Kb. 80 aktív lelkipásztrnak a munkáját 70-80 akolitus és 110 hitoktató segíti. Ezek 250 települést fognak össze. — ismertette az egyházmegye statisztikai adatait Bosák Nándor megyéspüspök az Egyházmegyei Zsinati Napon.

Tovább...

Bízom benned!
 
Bízom benned! - énekelték a Gável testvérek koncertjükön október 15-én Polgáron, azon a koncerten, amire nagyon sokan kíváncsikak voltak. Bizalom Istenben, hogy az ő szeretete mindenkor átölel bennünket. Vajon hogyan élte meg ezt a délutánt egy fiatal résztvevő? Erről kérdezzük Dudás Ritát, akihez közel áll ez a dallamvilág, hiszen évekig aktívan énekelt a Continental Singers ökumenikus együttesben.

Tovább...

Egyházközségi kiadványok és internetes oldalak szerkesztőinek találkozója
 
Október 14. és 16. között rendezték meg a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (MAKÚSZ) az egyházközségi kiadványok és internetes oldalak szerkesztőinek találkozóját Budapesten, a Szent Ignác Szakkollégiumban.

Tovább...

1 000 db rózsafüzér, 10 000 „Üdvözlégy Mária” naponta
 
Október a rózsafüzér hónapja… de hogyan? Ezt a kérdést tette fel a polgári római katolikus egyházközség 100 tagú rózsafüzér-társulata, majd a közös gondolkodás meghozta a maga 10 000 imáját. Elhatározták, hogy személyesen adnak át egy-egy rózsafűzért a kismamáknak, az öregeknek, fiataloknak, annak az 1 000 családnak, akikkel nem találkoznak a templomban, akik nem aktív tagjaik a közösségeiknek.

Tovább...

Bérmálás
 
"Ekkor mindnyájan beteltek Szentlélekkel!"
Vedd a Szentlélek ajándékának jelét! Ígéred-e, hogy jó keresztény leszel? - ezekkel a szavakkal történik a bérmálás szentségének kiszolgáltatása, melyben a Lélek kiáradása által megkapják a megbérmáltak azokat a kegyelmeket - magát a Szentlelket - amelyekt az első pünkösdkor az apostolok kaptak!

Tovább...

Kálvária búcsú
 
Kálvária búcsú képes beszámolója.

 

 

Képek...

Egerszalóki lelkigyakorlat
 
Egerszalóki beszámoló. Írta Faragó Tamás ifjúsági hittanos.

 

Tovább...

VI. Szkólatábor, Gödöllő
 
Hatodik alkalommal rendezték meg a gödöllői szkóla tábort, ahol több mint száz fiatal, aktívan éneklő szkólista vett részt Balog Piusz premontrei atya és Kocsis Csaba szkólavezető szervezésében. Polgári különítményünk tizenkét fővel egy napra belekóstolt a szkólák életébe és munkájába, amiről hamarosan írásos beszámolót olvashatunk. Addig néhány szempont, aminek fényében szeretnénk megszervezni a polgári szkólát.

Tovább...

Máriapócsi zarándoklat
 
Különleges nap volt egyházközségünk híveinek életében július 31-e: Máriapócsra zarándokoltunk a görbeházi, újtikosi, tiszagyulaházi, tiszadobi testvéreinkkel. Reggel 6 órakor négy autóbusszal indultunk útnak, Magyarország egyik legnevezetesebb búcsújáró helyére, ahol több mint 300 éven át sok ezer zarándok járt már elottünk. Más - más nyelvű, vallású, kultúrájú emberek, akik egy ponton találkoztak: az Istenszülő kedves hajlékában, a Pócsi Szűzanya könnyező kegyképe előtt.

Tovább...

Muki ismét akcióban!
 
2005. július 9-én MUKI-találkozóra gyűltek össze a nyári hittanos tábor résztvevői, szüleik, testvéreik, barátaik a plébánia udvarán. Feleleveníteni a táboros élményeket, újra együtt játszani, beszélgetni, imádkozni, ahogy azt Bogácson is tettük.

Tovább...

Bogácsi Hittanos Tábor
 
Előzetesen bejelentett táborunk, mely 2005. június 22-től 2005. június 25-ig tartott sikeresen befejeződött. Június 22-én reggel fél kilenckor találkoztak a tiszaújvárosi vasútállomáson a hittanos gyermekek, szülők és segítők. Vonatunk kilenckor indult Nyékládházára, majd onnan kis idő múlva egy másik vonattal Mezőkövesdre utaztunk. Ott az állomás előtt már várt minket egy busz, amellyel megérkeztünk Bogácsra. Az utazás zökkenőmentes volt. A nagyobb táskákat nem kellett cipelni, mivel azt néhány szülő autóval szállította utánunk.

Tovább...

"Kincset találtunk" Diakónus szentelés 2005. június 19. napján
 
"Megtaláltuk életünk értelmét, aki meghívott papjai sorába, hogy az oltár szolgálatában egészen különleges módon adjuk át életünket neki".

2005. június 19-én vasárnap délelőtt 10-kor a polgári római katolikus templomban Bosák Nándor Debrecen-Nyíregyházi püspök atya két kispapunkat - Bökő Pétert és Ferenczi Richárdot - diakónussá szentelt.

Imádkozzunk a felszentelt testvéreinkért, hogy életükben hűségesek tudjanak maradni Krisztushoz.

Tovább...

Lelkigyakorlat Sümegen
 
Barsi Balázs atya vezetésével lekigyakorlaton vettünk részt 2005. június 10-12-e között Sümegen. Pénteken reggel indultunk Polgár és Tiszaújváros ifjúsági hittanosai a dunántúl tőlönk távol eső helyére azért, mert ezt a hétvégét szerettük volna teljesen Istennek adni. Elcsendesedni, életünket végig gondolni és megtérni akartunk. A lelkigyakorlat témája a megtérés, liturgia és eucharisztia volt. Ezeket a napokat nem csak a csend, hanem a zsolozsma imádságos éneke is körbefogta, hogy találkozhassunk Istennel, aki a szeretet. (Személyes beszámolók hamarosan.)
Ministráns verseny Rakamazon (2005. május 16.)
 
A Debrecen-Nyíregyházi egyházmegye tavasszal hirdette meg azt a ministránsversenyt, aminek kerületi szintű megmérettetése május 16-án volt. A Polgári esperesi kerület négy plébániája közül Rakamaz, Polgár és Tiszavasvári egyházközségek ministráns csapatai mérkőztek egymással. Voltak, akik a kényelmesebb autózás helyett a kerékpárt választották, hogy eljussanak a rakamazi plébániára.
"Együt-de hogyan?" jegyeskurzus Polgáron
 
"Együtt-de hogyan?" címmel indítottuk útjára tavasszal a házasságkötés előtt álló párok, a már házasságban élők és a házasságra készülő fiatalok számára azt a beszélgetéssorozatot, amelyben arra keressük a választ, hogy mitől lesz boldog a házasság?
Feltámadási menet Polgáron
   
Ismét örömteli esemény színhelye volt Polgár városa. Április 23-án 17 órakor érkezett városunkba az összetartozást jelképező feltámadási jelvény, melynek átvételére a római katolikus templom kertjében került sor.
Egy „hétvégényi” vendégszeretet Polgáron
 

Az Egri Papnevelő Intézet ötödéves növendékeiként 2005. február 11-13. között egy hétvégét töltöttünk Polgáron Dr. Linczenbold Levente és Papp László atyák társaságában. Évfolyamunk valamennyi tagját személyes kapcsolat köti az atyákhoz, hiszen Levente atya a szemináriumban jog és pasztorális tanárunk, László atyával pedig többen is baráti kapcsolatban állunk, és többször is meglátogattuk már káplánsága ideje alatt itt, a polgári plébánián.

A nagyböjti Bibliai Esték előadásai
 
A Nagyböjti Bibliai Esték első előadója február 11-én Tomka Magdolna (SA) novér volt. A nővér személyes tanúságtételként mondta el az Eucharisztiáról gondolatait, hiszen minden feladatát ennek jegyében végzi, egész életét erre tette fel.
Muki-Megasztár Farsang
 
Karácsony ünnepkörének befejezését követő hetek Hamvazószerdáig farsangi vígasságokkal telnek. Egyházközségünk a MUKI-misszió keretében szintén farsangi mulatságot szervezett, hogy a rejtett tehetségek és talentumok napfényre kerüljenek. Ki gondolta volna, hogy ennyi zseniális adottságokkal megáldott mukis énekes, színész, táncos jelentkezik e nem mindennapi megmérettetésre?