NyitĂłlap
HĂ­rek
Templomunk
Pasztorális terv
Közösségeink
Imák
Ügyintézés
ArchĂ­vum
Hitoktatás
PowerPoint gyűjtemény
Prédikációk

A szentmisék rendje

Polgáron

Hétfő, kedd, péntek: 7.30
Csütörtök: 17.00
Szombat: 7.30, 18.00 (téli időszámításkor 17.00)
Vasárnap: 9.30

Filiák

Görbeháza: vasárnap 8:00
Tiszagyulaháza: vasárnap 11.00
Újtikos: vasárnap 13.30

 
"Veni Sancte" ("Jöjj Szentlélek")

Minden év szeptember első hetében a gyermekek, szülők és pedagógusok számára izgalommal telnek az első napok. Egy új tanév kezdődik, amely sok-sok kihívást rejt magában.

Nagyon fontos, hogy a gyermekek ne csak kényszerből végezzék kötelességüket, hanem jó ha tudják: amikor tanulnak, maguknak tanulnak. Ezért is mondja a közmondás: „Non scholae, sed vitae discimus!” Azaz: Nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk! Gondoljunk csak bele, hogy maga Jézus Krisztus is vállalta az ismeretszerzésnek ezen, sokszor megpróbáltatásokkal, kihívásokkal telített útját.

Tulajdonképpen itt nemcsak ismeretszerzésről van szó, hanem a tanulás is egy fontos út a Mindenható Istenhez, aki a Bölcsesség Istene. Az egyes tantárgyakon keresztül Istenhez jutunk el. A természettudományokban felfedezhetjük, hogy az Isten által teremtett világban törvényszerűség, rend van.

A zenében, irodalomban, művészeti tantárgyakban az ember halhatatlan lelkét találjuk meg, amelyet ugyancsak a Mindenható Isten alkotott. A művészetekben rátalálunk az Örök Élet szépségére és harmóniájára.

A nyelvi tantárgyakban, akár anyanyelvünkről, akár idegen nyelvekről van szó, megtapasztaljuk, hogy az ember társas lény, aki képes megszólítani embertársát és elsősorban az őt megalkotó Istent.

A szülőknek is nagyon nagy a feladatuk: amikor gyermekeik mellé ülnek az íróasztalhoz, tulajdonképpen segítenek gyermekeinek a isten megismerésében. Ezzel is nevelik gyermekeiket, hogy életük rendezett és boldog legyen, valamint a megpróbáltatások idején helyt tudjanak állni.

A pedagógusoknak is nagy feladatuk van: a tanítási órák alkalmával lehetőségük adódik, hogy a diákokat ne csak a tudásban, hanem az emberségben is neveljék. Ehhez sok áldozat és türelem szükséges, de ha mindezt a Szentlelket kérve teszik, akkor minden áldozatvállalás megtérül.

 

Ilyen lelki háttérrel akarunk nekikezdeni az új tanévnek. Ezért áldjuk meg szeptember 8-án, a délelőtt 10 órakor kezdődő Szentmise keretében a tanszereket. Ez alkalomból szeretettel hívjuk és várjuk a kedves szülőket, gyermekeket és természetesen a pedagógusokat is, hogy közösen kérve a Szentlelket, eredményesen kezdhessék meg az új tanévet.                                                                      

Papp Péter káplán