NyitĂłlap
HĂ­rek
Templomunk
Pasztorális terv
Közösségeink
Imák
Ügyintézés
ArchĂ­vum
Hitoktatás
PowerPoint gyűjtemény
Prédikációk

A szentmisék rendje

Polgáron

Hétfő, kedd, péntek: 7.30
Csütörtök: 17.00
Szombat: 7.30, 18.00 (téli időszámításkor 17.00)
Vasárnap: 9.30

Filiák

Görbeháza: vasárnap 8:00
Tiszagyulaháza: vasárnap 11.00
Újtikos: vasárnap 13.30

 
Muki-farsang 2006 (február 18.)

A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszakot hívják farsangnak, amelynek három utolsó napja a farsang farka az öröm és mulatozás ideje volt. Ez vidám, tavaszelőző ünnepség, mely a nagyböjttel ér véget. A katolikus egyház liturgiájában ez a rövidebb évközi idő, ilyenkor a remény színében, zöldben misézik a pap.

A Magyarországon közismert farsang elnevezés a bajor-osztrák Fasching szóból ered. Ez a fogalom - akárcsak a karnevál - a középkorban a böjttel függött össze, a böjt napját megelőző, húshagyókeddi éjszaka elnevezése volt.

Az idők folyamán a fogalom már a böjti napokat megelőző egész , másfél hónapos időszak jelölésére szolgált.

Velencében már István-napján (december 26.), Spanyolországban pedig Sebestyén-napkor (január 20.) kezdődik a farsang, de Rómában csakis a hamvazószerdát megelőző 11 napot mondják farsangnak, illetve karnevalnak. Eredetileg maga a fogalom húshagyó keddet jelölte  olaszul: carne-vale= hús, isten veled!, vagy a középlatinban: carne levamen=hústól való tartózkodás).

Ennek mintájára igazi karneváli hangulat uralkodott február 18-án a polgári plébánián. Több, mint 100 gyerek és szülő jött el, köztük sokan – mint ahogy az egy igazi maszkabálhoz illik – jelmezbe öltözve. 15 órától kezdődött a jelmezes felvonulás, majd a csoportos megmérettetés következett. Tiszadob, Tiszagyulaháza és Újtikos hittanosai zenés-táncos produkciókkal örvendeztették meg a nagyérdeműt. A legnépszerűbb előadás a Madagaszkár című mesefilm zenei betétjére koreografált „Riszálom úgyis-úgyis” opusz volt; ezt a polgári óvodások és a tiszagyulaházi hittanosok is előadták. A fellépők között megelevenedtek a Nox, Tatu együttesek is, sokak örömére. A cserkészek egy rabszolgapiac nem mindennapi élményével gazdagítottak, de láthattuk Hófehérke és a hét törpe modern feldolgozását is. A hamarosan kezdődő nagyböjt előtt igazi móka és kacagás jellemezte ezt a néhány órát, amelybe még egy közös játék is belefért, amit a híres wuni-wuni törzstől tanultunk. Szentmisével zártuk a napot, és a közelgő nagyböjtre közösen kértük Isten bőséges kegyelmét.

A fényképeket Erdős Zsolt készítette.

Kapcsolódó anyagok: képek