NyitĂłlap
HĂ­rek
Templomunk
Pasztorális terv
Közösségeink
Imák
Ügyintézés
ArchĂ­vum
Hitoktatás
PowerPoint gyűjtemény
Prédikációk

A szentmisék rendje

Polgáron

Hétfő, kedd, péntek: 7.30
Csütörtök: 17.00
Szombat: 7.30, 18.00 (téli időszámításkor 17.00)
Vasárnap: 9.30

Filiák

Görbeháza: vasárnap 8:00
Tiszagyulaháza: vasárnap 11.00
Újtikos: vasárnap 13.30

 
A megtört szárny
Emlékműavatás Polgáron

A Polgári Római Katolikus Egyházközség és Polgár városa, Máger Ágnes miskolci szobrászművész munkáját dicsérő emlékművet állított az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának tiszteletére és méltó megemlékezésére a Római Katolikus Templomkertben 2006. október 22-én. Az ünnepélyes emlékműavatásra a 10 órakor kezdődő szentmise után került sor.

A 140 cm magas, rusztikus tufa-posztamensen álló bronzból készült 1 méter hosszú két szárny közül a felfelé ívelő tömör szárny a történelmünk ívét, a nemzetünk öntudatát, a továbblépést, a lendületet szimbolizálja, míg az áttört, töredezett szárny a forradalom bukását és a forradalom utáni megtorlást.

A talapzat tufa és vörös riolit kőzetekből kirakott történelmi nagy- és kis Magyarország térképe a külföldre menekült és elszakított, valamint az itthon maradt magyarság határok nélküli összetartozását jelképezi.

Az ünnepségen Tóth József Polgár város polgármestere mondta el ünnepi köszöntőjét, amit Dr. Görömbei András akadémikus, irodalomtörténész emlékavató beszéde követett. Az 1956-os emlékművet a történelmi egyházak képviselői is megáldották.

Az ünnepség folytatódott az Ady Endre Művelődési Központban, ahol a helyi iskola diákjainak emlékműsorát tekinthette meg az ünneplő közönség, majd C. Tóth János történész „’56 emlékezete” címmel kiállítást nyitott meg.

Kovács Ágnes