NyitĂłlap
HĂ­rek
Templomunk
Pasztorális terv
Közösségeink
Imák
Ügyintézés
ArchĂ­vum
Hitoktatás
PowerPoint gyűjtemény
Prédikációk

A szentmisék rendje

Polgáron

Hétfő, kedd, péntek: 7.30
Csütörtök: 17.00
Szombat: 7.30, 18.00 (téli időszámításkor 17.00)
Vasárnap: 9.30

Filiák

Görbeháza: vasárnap 8:00
Tiszagyulaháza: vasárnap 11.00
Újtikos: vasárnap 13.30

 
Egy boldog 150 év!

A hír igaz! A hétvégén ünnepelte városunk büszkesége, templomunk, a 150.-ik évét.
Mi, akik ezt fontosnak tartottuk, összegyűltünk hát, hogy együtt ünnepeljünk vele.

Az ünnep nem ünnep zene nélkül. Így pénteken este a gyönyörű ruhába öltözött nyíregyházi Cantemus kórus varázsolt el bennünket. Természetesen nemcsak öltözetükkel, de hangjukkal is elkápráztattak minket. Egy ilyen kultúrcsemege után lazításképp, a templomkert árnyas fái alatt, megnézhettük a Don Camillo című bájos, humoros filmet, sokak kedvencével Terence Hillel a főszerepben. Humorérzékünket akkor sem veszítettük el, amikor számtalan gátlástalan szúnyog úgy döntött, hogy a nézők vérével tudja le aznapi vacsoráját. Szerencsére, Levente atya, most is, mint mindig, megvédte nyáját, ugyanis szúnyogriasztója körbejárt a nézőtéren, ezzel tartva távol a kéretlen vendégeket.

A szombati nap a családok napja volt. Kicsik és nagyok, egyforma lelkesedéssel vethették bele magukat a kézmívesség rejtelmeibe. Megtanulhattak, gyöngyöt fűzni, ékszert készíteni, faragni, szőni, bőrözni. A vállalkozó kedvűek kipróbálhatták a kovácsolás nehéz mesterségét is. Aki kedvelte az időutazást, az a templomkertben felállított jurtában hallhatott előadást elődeink életviteléről, szokásairól, viseletéről, harci eszközeiről. Lovasaink, betyáros lendülettel, hévvel tartották meg bemutatójukat, mely osztatlan sikert aratott.

Délidőben, a programoktól elfáradva vettük célba a kondérokat, ahol több mint 10 üstben főtt, rotyogott az étel. Közben a színpadon népdallal és tánccal szórakoztatták a falatozókat.
Bár a délutáni programokat derékba törte egy hirtelen támadt szélvihar, azonban a lelkes közönséget ez sem tudta elriasztani.

A Számadó népi zenekar kitartásának és magas színvonalú előadásának köszönhetően, ismét megtelt a nézőtér. Mire az Illés emlékzenekar elkezdett játszani, ismét benépesült a tér. Az est fénypontja a Bojtorján együttes volt, akik szűnni nem akaró taps kíséretében fejezhették be előadásukat.

A táncolni vágyók, már a koncertek alatt is ropták, de az igazi táncos mulatságra, a tábortűz köré gyűlt tánctanítás tette fel a koronát.

A sokáig elhúzódó programok ellenére vasárnap rendkívüli tömeg gyűlt össze a Templombúcsúra, melyet a nyugalmazott érsek atya, Dr. Seregély István celebrált.

Az ünnepi Szentmise 10:00-kor kezdődött, amelynek keretében érsek atya prédikációjában felhívta a hívek figyelmét arra, hogy adjanak hálát az elmúlt 150 évért, valamint továbbra is bizalommal forduljanak Égi Édesanyánkhoz. A Szentmise keretében érsek atya megáldotta a két új lobogónkat, valamint a főoltáron található két szobrot is, amelyeket erre az alkalomra újíttattunk fel. Ezután pedig az Újhelyi házaspár, János bácsi és Ancika néni átvették munkásságuk elismeréseként egyházközségünk díját, a Pro Ecclesia Polgarinensi Díjat. A Szentmise végén ünnepélyes körmenetben fejeztük ki hitünket.

Reméljük, ezzel a 3 napos ünnepségsorozattal, méltó képpen megünnepeltük templomunk 150 évét.

Papp Péter
Rapcsák Judit

Kapcsolódó anyagok: Képek